Protocol antiassetjament d'Amical Wikimedia

De Intranet Amical Wikimedia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Amical Wikimedia logo.svg
Protocol d'Amical Wikimedia contra agressions i assetjaments

Aquest protocol oficial de l'Associació Amical Wikimedia té com a objectiu assegurar que qualsevol persona que assisteix a les activitats organitzades per l'Associació se senti segura i benvinguda, especialment pel que fa a qualsevol col·lectiu que pugui estar en una situació de marginació, minorització o estigmatització social. Aquest protocol és d'obligat compliment tant per assistents com per l'equip organitzador —que a més a més l'ha de conèixer detalladament i vetllar pel seu compliment. Serà sempre visible en actes oficials.

Emojione BW 0031.svg

No feu suposicions

És essencial que en cap cas es donin per suposades qualssevol fets sobre les persones participants. L'aspecte físic, el comportament o les opinions d'una persona no són necessàriament indicatius de les seves experiències ni capacitats.

Emojione BW 0032.svg

Llenguatge inclusiu

Sempre que sigui possible, eviteu expressions amb un gènere clarament marcat que tingui connotacions negatives històricament o lingüística.

Emojione BW 0033.svg

Accessibilitat

L'organització de l'esdeveniment ha de fer tot allò que estigui al seu abast per tal d'assegurar que el lloc sigui accessible per tothom. Si el lloc de l'esdeveniment no és accessible però no depèn de l'Associació, la manca d'accessibilitat s'haurà de marcar clarament. En cas d'existir una necessitat de complexitat particular, com ara la interpretació de llengua de signes o la vetlla de persones amb discapacitat funcional, l'Associació es compromet a facilitar els mitjans i recursos que siguin possibles sempre i quan s'avisin amb antelació.

Es recomana a l'equip organitzador l'ús de subtítols als vídeos, així com de micròfons — si es tracta d'una sala de dimensions notables. Si, per qualsevol raó, cal mostrar contingut audiovisual que pugui resultar sensible, cal avisar abans de fer-ho.

Emojione BW 0034.svg

Contacte físic

Eviteu tocar altres persones, així com les seves pertinences, sense el seu permís previ. Igualment, eviteu ocupar més espai del que necessiteu, especialment si l'espai és reduït o els seients són comptats.

Emojione BW 0035.svg

Poca broma

Eviteu fer bromes o acudits sobre col·lectius concrets. Això inclou acudits masclistes, racistes, homòfobs, trànsfobs o adreçats a persones amb diversitat funcional.

Emojione BW 0036.svg

Fotografies del públic

Si feu fotografies o vídeo, assegureu-vos prèviament que totes les persones presents estan d'acord a sortir-hi. En alguns actes, l'organització ofereix targetes d'identificació especials en cas de no voler aparèixer a les fotografies.

Emojione BW 0037.svg
Respecteu el torn de paraula

Eviteu interrompre repetidament una altra persona quan parla, independentment de si és participant o de l'equip organitzador —fins i tot si creieu que allò que diu és incorrecte. Per un espai de debat més cívic, espereu al final de la intervenció.

Emojione BW 0038.svg

Prou és prou

Si algú expressa incomoditat pel vostre comportament, i fins i tot si és per una raó no recollida en aquest protocol, atureu-vos i feu-li cas.

Emojione BW 0039.svg

Equivocar-se és humà

Crear un espai segur és també acceptar que ningú és perfecte. Si t'equivoques i incompleixes aquest protocol sense voler, demana perdó i continua gaudint de l'activitat.

Emojione 002A.svg

Aviseu dels fets

En cas de presenciar o ser víctima d'assetjament o de qualsevol altre incompliment d'aquest protocol, no perdeu els nervis i contacteu el més ràpid possible amb l'equip organitzador de l'esdeveniment.

Tingueu present que qualsevol participant que violi aquesta normativa és susceptible d'una expulsió immediata de l'acte a discreció de l'equip organitzador. A més a més, l'Associació es compromet a contactar amb els cossos de seguretat i/o policials per posar-los en coneixement de la situació en cas que sigui necessari per tal de posar fi als fets que s'estiguin produint.

Si us plau, en cas que els fets siguin de gravetat o si bé l'agressió o assetjament provenen de l'equip organitzador, envieu immediatament un correu electrònic a coordinacio@wikimedia.cat donant tots els detalls possibles sobre la situació que heu viscut i no dubteu d'abandonar l'esdeveniment o de demanar ajuda externa si creieu que és necessari

Associació Amical Wikimedia
Casa Orlandai, c/ de Jaume Piquet, 23 (08017 - Barcelona)
www.wikimedia.cat


Amb el vistiplau de
Observatori contra L'Homofòbia